Kohti oikeudenmukaista ja hyvää hallintoa

Oikeusasiamies valvoo, että tuomioistuimet ja muut viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Lisäksi hänen valvontaansa kuuluvat muutkin, jotka hoitavat julkista tehtävää. Oikeusasiamies seuraa erityisesti, että hyvä hallinto sekä perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat.

Oikeusasiamies tutkii kanteluita, ottaa omia aloitteita ja tekee tarkastuksia viranomaisin ja laitoksiin.
 
Eduskunnan oikeusasiamies on Petri Jääskeläinen. Apulaisoikeusasiamiehinä toimivat Maija Sakslin ja Pasi Pölönen.

Voiko oikeusasiamies auttaa?

Oikeusasiamiehelle voi tehdä kantelun viranomaisista ja virkamiehistä tai muista, jotka hoitavat julkista tehtävää. 
 

 

Tiedotteet Tiedotteet

Takaisin

Oikeusasiamiehen kilpailu lapsille ja nuorille

Eduskunnan oikeusasiamies järjesti vuoden 2017 aikana yhteistyössä lasten, nuorten ja koulujen kanssa Tunnen perusoikeuteni kilpailun Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi. Kilpailussa lapset ja nuoret ehdottivat uusia perusoikeuksia. Ehdotukset sisälsivät kuvia, piirustuksia tai videoita ehdotetuista oikeuksista. Kilpailutyöt ovat nähtävillä sivustolla http://tunnenperusoikeuteni.fi/.

Voittajat valitsee raati, jossa ovat mukana oikeusministeri Antti Häkkänen, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie, taitoluistelija Emmi Peltonen, tubettaja Siru Aurora ja rap-artisti Signmark. Raadin puheenjohtajana toimii apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin. Voittajat julkaistaan eduskunnan oikeusasiamiehen 9.2.2018 järjestämässä vuosijuhlassa. Ensimmäinen kantelu oikeusasiamiehelle saapui helmikuussa vuonna 1920, miltei sata vuotta sitten.