Tiedotteet
Oikeusasiamies vastaanotti ensimmäisen kantelun 11.2.1920
Eduskunnan oikeusasiamies aloitti toimintansa Suomessa 100 vuotta sitten 1.1.1920. Oikeusasiamiehen tehtävä perustettiin vuoden 1919 Hallitusmuodolla eli instituutio on lähes yhtä vanha kuin itsenäinen Suomi, ja se on maailman toiseksi vanhin oikeusasiamiesinstituutio.
Miten muodollis-juridisesta laillisuusvalvojasta kehittyi perusoikeuskeskeinen viranomaistoiminnan ohjaaja? Minkälaisia odotuksia eduskunnalla ja kansanedustajilla on ollut oikeusasiamiehen toimintaan? Miten oikeusasiamies on näkynyt mediassa näiden 100 vuoden aikana?
Eduskunnan Pikkuparlamentissa tänään julkistettavassa juhlakirjassa OTT Markus V. Kari, OTT Jukka Lindstedt ja oikeustoimittaja Susanna Reinboth vastaavat näihin kysymyksiin ja asettavat oikeusasiamiehen toiminnan kunkin ajan yhteiskunnalliseen, poliittiseen ja journalistiseen kontekstiin.
Juhlakirja julkaistaan oikeusasiamiehen verkkosivuilla tänään 11.2.2020 noin kello 12.30.
Oikeusasiamies on jokaista ihmistä varten. Juhlavuoden aikana oikeusasiamies järjestää eri puolille Suomea suuntautuvien tarkastusmatkojen yhteydessä useita yleisötilaisuuksia. Näissä tilaisuuksissa käsitellään tarkastuskohteiden mukaan valittuja erityisteemoja, esitellään oikeusasiamiehen toimintaa ja keskustellaan ihmisten kanssa siitä, voisiko oikeusasiamies auttaa.
Lisäksi oikeusasiamies järjestää Eduskunnan Pikkuparlamentissa kevään kuluessa neljä ja syksyllä toiset neljä yleisötilaisuutta, joissa kussakin käsitellään yhtä oikeusasiamiehen toiminnan osa-aluetta.
Lisätietoja näistä tilaisuuksista julkaistaan oikeusasiamiehen verkkosivuilla osoitteessa www.oikeusasiamies.fi/web/guest/100v. Näiden tapahtumien lisäksi kaikkien ihmisten luettavissa on tänään julkistettava juhlakirja, josta toimitetaan kappale jokaiseen Suomen 600 kirjastoon.
Lisätietoja antaa tiedottaja Citha Dahl, citha.dahl@eduskunta.fi, p. 09 432 3352.
Hallinnonala
- Edunvalvonta
- Kieliasiat
- Kirkko
- Lapsen oikeudet
- Liikenne ja viestintä
- Maa- ja metsätalous
- Muut
- Opetus ja sivistys
- Poliisi
- Rikosseuraamusala
- Sosiaalihuolto
- Sosiaalivakuutus
- Sotilasasiat ja puolustushallinto
- Syyttäjälaitos
- Terveydenhuolto
- Tulli
- Tuomioistuimet ja oikeushallinto
- Työ ja työvoima
- Ulkomaalaisasiat
- Ulosotto ja maksukyvyttömyysmenettelyt
- Verotus
- Yleiset kunnallisasiat
- Ylimmät valtioelimet
- Ympäristöasiat