Ratkaisut ja tiedotteet

Uusimmat tiedotteet Uusimmat tiedotteet

Tiedotteita julkaistaan oikeusasiamiehen ratkaisuista, jotka ovat johtaneet toimenpiteeseen tai joilla voi muuten olla yleistä mielenkiintoa.
Takaisin

Apulaisoikeusasiamies Pajuoja varoittaa poliisia huumepikatestin epäluotettavuudesta

Testi antaa usein aiheetta positiivisen tuloksen

19.11.2010

Huumepikatesti, jota poliisi käyttää liikennevalvonnassa, antaa huomattavan usein positiivisen tuloksen, vaikka testattu ei olisi käyttänyt huumeita. Erityisesti kannabiksen, kokaiinin ja opiaattien käytöstä testi antaa vääriä positiivisia tuloksia yli kaksi kertaa enemmän kuin oikeita positiivisia. Amfetamiinin käytön pikatesti paljastaa luotettavammin. Vääriä positiivisia tuloksia on kuitenkin silloinkin liki 10 %.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja pitääkin tärkeänä, että poliisi tiedostaa Drugwipe-huumepikatestin rajoitukset eikä anna testin tuloksille liikaa painoarvoa arvioidessaan mahdollista rattijuopumusta ja harkitessaan väliaikaista ajokieltoa.

Kantelut johtivat selvittämään huumepikatestin luotettavuutta laajemmin

Apulaisoikeusasiamiehelle on tullut useita kanteluita huumepikatestin vääristä positiivisista tuloksista. Niitä tutkiessaan hän sai Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) lausunnon testistä. Tällöin paljastui testin epäluotettavuus. 

Yksi kantelijoista oli pikatestin mukaan käyttänyt amfetamiinia. Hän joutui viettämään yön putkassa ja hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon. Myöhemmin kävi ilmi, että henkilön poikkeava käytös johtui aivokasvaimesta.

Toisen kantelijan testi osoitti, että hän olisi käyttänyt kannabista ja amfetamiinia. Epäilty hakeutui omalla kustannuksellaan laboratoriotutkimuksiin, joiden mukaan huumeiden käytöstä ei ollut näyttöä. Hän ehti olla ajokiellossa 11 päivää. Kuukauden kuluttua myös poliisin otattaman verikokeen tulos vahvisti, ettei kyse ollut rattijuopumuksesta.

Kolmas kantelija oli testin mukaan käyttänyt kokaiinia ja opiaatteja. Hän oli ajokiellossa yli kuukauden, ennen kuin rikoslaboratorion lausunto verikokeesta vapautti hänet rikosepäilyistä.

Mikä arvo rattijuopumuksen arvioinnissa voidaan antaa testille, jonka positiivinen tulos on todennäköisemmin väärä kuin oikea?

On selvää, että huumepikatesti ei voi olla 100-prosenttisen varma. Apulaisoikeusasiamies Pajuoja pitää kuitenkin yllättävänä sitä, kuinka epäluotettavia tuloksia testi antaa kannabiksen, kokaiinin ja opiaattien käytöstä.

Apulaisoikeusasiamiehen saamien selvitysten mukaan poliisit ovat luottaneet pikatestiin. Ainakaan poliisissa ei näytä olevan selvää kuvaa sen epäluotettavuudesta. Tämä selittynee sillä, että valtaosa kiinnijääneistä on käyttänyt amfetamiinia, jonka huumetesti paljastaa luotettavimmin.

Kun testin luotettavuus harvinaisempien huumeiden seulonnassa on heikko, apulaisoikeusasiamiehen mukaan on tärkeää, että poliisi tekee myös muita havaintoja kuljettajasta, hänen ajotavastaan ja mahdollisista ajovirheistään. Aina on kuitenkin otettava huomioon myös vaihtoehtoiset selitykset havainnoille. Esimerkiksi ajovirheitä sattuu kaikille kuljettajille, ja syytönkin henkilö voi käyttäytyä hermostuneesti, jos pikatestin tulos osoittautuu positiiviseksi.

Jos poliisi luottaa liikaa pikatestin tuloksiin, rikosepäilyt seuraamuksineen kuten ajokieltoineen kohdistuvat usein syyttömiin. Tämä herättää apulaisoikeusasiamiehen mukaan kysymään, onko se kohtuullista ja pitäisikö syyttömille ainakin joissain tapauksissa jotenkin hyvittää tapahtunut. Sinänsä huumausaineita käyttäneiden kuljettajien saaminen kiinni on erittäin tärkeää. Huumausaineista liikenteessä on säädetty nollaraja.

 Huumepikatestin epäluotettavuus laajasti poliisin tietoon

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on lähettänyt päätöksensä ja THL:n lausunnon huumepikatestin tulosten epäluotettavuudesta Poliisihallitukselle ja toimitettavaksi edelleen tiedoksi kaikille poliisilaitoksille, liikkuvalle poliisille, poliisiammattikorkeakoululle ja poliisin tekniikkakeskukselle sekä Rajavartiolaitoksen esikunnalle.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan päätös dnro 3993/2/10 ja THL:n lausunto kokonaisuudessaan

Lisätietoja antaa vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Juha Haapamäki, puh. (09) 4321.