Ratkaisut ja tiedotteet

Tiedotteita julkaistaan oikeusasiamiehen ratkaisuista, jotka ovat johtaneet toimenpiteeseen tai joilla voi muuten olla yleistä mielenkiintoa.

Marimekon paidan käyttöä vankilassa ei voi kieltää

3.7.2006

Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen katsoo, että Marimekon raidallisen kesäpaidan hallussapitoa vankilassa ei voi kieltää, vaikka vankilaviranomaiset voisivat tulkita sen väriensä vuoksi moottoripyöräkerhon jengitunnuksen korvikkeeksi.

Apulaisoikeusasiamiehelle kanteli vanki, jolta Kylmäkosken vankila oli kieltänyt oranssi-keltaisen Marimekon paidan hallussapidon, koska se tulkittiin jengitunnuksen korvikkeeksi.

Apulaisoikeusasiamies Jääskeläinen huomauttaa, että lain mukaan vangin on annettava käyttää omia vaatteitaan, jos ne ovat kunnossa ja jos niistä ei voi olla ilmeistä karkaamisvaaraa. Jengitunnusten käyttö vaatetuksessa voidaan kuitenkin kieltää vankilassa, jos niiden voidaan katsoa aiheuttavan häiriötä tai vaarantavan turvallisuutta.

Apulaisoikeusasiamies toteaa, että Marimekon kesäpaita on yleisesti ottaen neutraali vaate, jolla ei ole minkäänlaista yhteyttä jengitunnuksiin. Hän myöntää, että myös tavanomainen vaate voi käyttönsä vuoksi vakiintua jengiin kuulumista osoittavaksi symboliksi tai sen korvikkeeksi. Hän ei kuitenkaan pidä mahdollisena, että Marimekon paidan kaltainen normaalikäytössä tunnettu vaate ja tuotemerkki voisi tulla sellaiseksi jengitunnuksen korvikkeeksi, että vankila voisi sen kieltää.

Apulaisoikeusasiamies huomauttaa, että vangeilla on lukuisia muitakin keinoja osoittaa kuuluvansa johonkin tiettyyn ryhmään, kuten näkyvät tatuoinnit ja hiusten muotoilut, joihin vankilaviranomaisilla ei ole edes mahdollisuutta puuttua.

Lisätietoja antaa vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Harri Ojala, puh. (09) 432 3353.

Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläisen ratkaisu dnro 1522/4/04 kokonaisuudessaan.