Ratkaisut ja tiedotteet

Tiedotteita julkaistaan oikeusasiamiehen ratkaisuista, jotka ovat johtaneet toimenpiteeseen tai joilla voi muuten olla yleistä mielenkiintoa.

AOA Lindstedtiltä moitteet Heinolan poliisilaitokselle lainvastaisesta menettelystä

Kotietsintä tehtiin väärän henkilön asunnossa, koska osoite oli selvitetty huolimattomasti

15.6.2007

Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt moittii Heinolan kihlakunnan poliisilaitoksen vanhempaa konstaapelia ja tutkintasihteeriä siitä, että he eivät selvittäneet riittävän huolellisesti kotietsinnän kohteen osoitetta väestörekisteristä. Heidän huolimattomuutensa seurauksena kotietsintä tehtiin väärän henkilön luona. Apulaisoikeusasiamies korostaa, että poliisin on toimittava korostuneen huolellisesti pakkokeinojen perusteiden ja myös niiden kohdentumisen selvittämisessä.

Vanhempi konstaapeli oli puhelimitse pyytänyt tutkintasihteeriä etsimään väestörekisteristä anabolisten steroidien hallussa pidosta epäillyn henkilön kotiosoitteen ja ilmoittanut muistinvaraisesti tämän asuinpaikkakunnan. Kun tutkintasihteeri etsi henkilön osoitetta annetuilla tiedoilla, haku ei tuonut esiin, että väestörekisterissä on kaksi samannimistä henkilöä, koska toinen asui eri paikkakunnalla. Kotietsinnän suoritti virka-apuna toisen paikkakunnan poliisilaitos. Pian etsinnän jälkeen vanhempi konstaapeli huomasi virheen ja soitti pahoittelunsa henkilölle, jonka luona kotietsintä oli tehty.

Apulaisoikeusasiamies Lindstedt toteaa ratkaisussaan etsinnän kohteeksi joutuneen kanteluun, että kyseisessä tapauksessa kotietsintä oli tutkintataktisesti tärkeää suorittaa joutuisasti. Tällainen ei kuitenkaan hänen mukaansa oikeuta tinkimään oikeusturvatekijöistä missään vaiheessa. Poliisin menettely oli ollut selvän huolimatonta etsittäessä tietoja väestörekisteristä. Apulaisoikeusasiamies pitää riskialttiina sellaista, että kotietsinnän kohde selvitetään vain yhden puhelinkeskustelun varassa.

Lisätietoja antaa oikeusasiamiehensihteeri Pasi Pölönen,
puh. (09) 432 3345

Päätös dnro 3519/4/06 kokonaisuudessaan.