EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES - etusivulleOikeusasiamiesKantelu oikeusasiamiehelleOikeusasiamiehen ratkaisutTiedotteet ja julkaisutIhmisoikeuskeskus
Hae ratkaisuja
laps*, korkein oikeus*
Tarkennettu haku
Hakuohjeita

Oikeusasiamies Facebookissa

Arkadiankatu 3
00102 Eduskunta
Puhelin: 09 *4321
Faksi 09 432 2268
Sähköposti:
oikeusasiamies(at)eduskunta.fi


Tarkkailuhaalarit puuttuvat vankien perusoikeuksiiin

Oikeusasiamies: Lainsäätäjän tulisi ottaa asiaan kantaa

Vankiloiden ei tulisi jatkaa ns. tarkkailuhaalareiden käyttöä ennen kuin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut asiaan kantaa ja lainsäädäntöä on täsmennetty, katsoo oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Eräissä vankiloissa on ollut käytössä ns. tarkkailuhaalarit, jotka on puettu vankien päälle eristämistarkkailun ajaksi. Haalarien hihansuut ja kaula-aukko on suljettu ja selkäpuolella oleva vetoketju on lukittu nippusiteillä niin, että vanki ei voi itse riisua haalaria.

Oikeusasiamies pitää haalareiden käyttöä sellaisena perusoikeuksien rajoituksena, josta tulisi välttämättä olla laissa selkeä säännös.

Laki ei tunne haalareita

Oikeusasiamies kiinnittää huomiota siihen, että vankeuslaki ei tunne haalareita. Lain mukaan vanki saadaan eristää muistaa vangeista ja häntä voidaan tarkkailla teknisin apuvälinein, jos epäillään, että hänellä on kehossaan kiellettyjä aineita tai esineitä.

Haalareiden käyttö puuttuu perusoikeuksiin eri tavalla kuin esimerkiksi videovalvonta, joka rajoittaa lähinnä vangin yksityisyyden suojaa. Haalarit sen sijaan rajoittavat vangin tahdonvapautta ja itsemääräämisoikeutta.

Vankien kantelusta oma aloite

Asiaa tutkittiin nyt omana aloitteena. Riihimäen ja Helsingin vankilan vangit olivat kannelleet asiasta oikeusasiamiehelle jo vuonna 2005, mutta kantelua ei voitu tutkia samanaikaisen oikeusprosessin takia. 

Asia on sittemmin saatettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tutkittavaksi, missä se on vireillä.

Jääskeläinen lähetti päätöksensä Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikölle ja pyysi sitä ilmoittamaan 28.2. mennessä, mihin toimenpiteisiin päätös on johtanut.
 
Oikeusasiamiehen päätös dnro 2011/2/2010 kokonaisuudessaan. Lisätietoja antaa esittelijäneuvos Harri Ojala, puhelin (09) 4321.

 


[8.2.2013] 


Tulostusversio Etusivulle Takaisin Sivun alkuun Palaute