EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES - etusivulleOikeusasiamiesKantelu oikeusasiamiehelleOikeusasiamiehen ratkaisutTiedotteet ja julkaisutIhmisoikeuskeskus
Hae ratkaisuja
laps*, korkein oikeus*
Tarkennettu haku
Hakuohjeita

Oikeusasiamies Facebookissa

Arkadiankatu 3
00102 Eduskunta
Puhelin: 09 *4321
Faksi 09 432 2268
Sähköposti:
oikeusasiamies(at)eduskunta.fi


Oikeusasiamiehelle tehtiin viime vuonna yli 4000 kantelua

Eniten kanteluita poliisista, sosiaali- ja terveydenhuollosta ja vankiloista

Oikeusasiamiehelle tuli vuonna 2010  lähes 4100 kantelua. Lisäksi oikeusasiamies käynnisti yli 60 tutkimusta omasta aloitteestaan.

Puolet kanteluista kohdistui jälleen muutamaa suureen asiaryhmään: poliisiin, sosiaalihuoltoon, terveydenhuoltoon ja vankeinhoitoon. Poliisikanteluita tehtiin lähes 700, sosiaalihuollosta kanneltiin yli 500 kertaa, terveydenhuollosta tuli noin 450 ja vankiloista 350 kantelua.
 
Viimeisten kymmenen vuoden aikana kanteluiden määrä on lisääntynyt noin 65 %. Merkittävin syy tähän on juuri edellä mainituissa suurissa asiaryhmissä tapahtunut kantelumäärän kasvu. Yli puolet kanteluista tulee sähköpostitse.

Vuonna 2010 oikeusasiamies ratkaisi kanteluita ja omia aloitteita yhteensä yli 4000.

Aikaisempaa enemmän toimenpiteitä

Oikeusasiamies antoi viime vuonna 50 huomautusta ja esitti moittivan tai ohjaavan käsityksen 666 tapauksessa, mikä on yli 19 prosenttia viime vuonna tehdyistä ratkaisuista.

Näiden oikeusasiamiehen toimenpiteisiin johtaneiden ratkaisujen määrä on viime vuosina noussut.

Myös toimenpiteistä enin osa kohdistui poliisiin, sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja vankeinhoitoon vuonna 2010. Tämä vastaa myös pitkän aikavälin kuvaa.

Toisaalta tuomioistuimiin, verotukseen, syyttäjiin ja sosiaalivakuutukseen kohdistuu vähän toimenpiteitä. Tämä johtuu osaltaan siitä, että kanteluissa on usein kysymys tuomioistuinten tekemistä päätöksistä, joiden sisältöön oikeusasiamies ei yleensä voi puuttua.

Tarkastuksia edellisvuotta enemmän
 
Oikeusasiamiehen tehtävänä on myös tehdä tarkastuksia virastoissa ja laitoksissa. Tarkastusten keskeisimpiä kohteita ovat vankilat, poliisivankilat, psykiatriset sairaalat ja puolustusvoimien yksiköt. Vuoden 2010 aikana tarkastuksia tehtiin 68 kohteeseen eli enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kun oikeusasiamiehen tilasto vuodelta 2010 on tarkistettu, päivitämme tiedot oikeusasiamiehen kohtaan Oikeusasiamiehen toiminta.

Lisätietoja antaa tiedottaja Kaija Tuomisto, puh. (09) 432 3352.


[14.2.2011] 


Tulostusversio Etusivulle Takaisin Sivun alkuun Palaute