EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES - etusivulleOikeusasiamiesKantelu oikeusasiamiehelleOikeusasiamiehen ratkaisutTiedotteet ja julkaisutIhmisoikeuskeskus
Hae ratkaisuja
laps*, korkein oikeus*
Tarkennettu haku
Hakuohjeita

Oikeusasiamies Facebookissa

Arkadiankatu 3
00102 Eduskunta
Puhelin: 09 *4321
Faksi 09 432 2268
Sähköposti:
oikeusasiamies(at)eduskunta.fi


Toimeentulotuet viipyneet Tampereella lainvastaisesti

Oikeusasiamieheltä huomautus

18.6.2008

Toimeentulotukihakemusten käsittely on kestänyt Tampereen Läntisellä sosiaaliasemalla ja Hervannan sosiaaliasemalla kohtuuttoman pitkään, toteaa eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio ratkaisussaan. Hänen tutkittavanaan on ollut toistakymmentä kantelua viivästyksistä vuosina 2006 - 2008.

Oikeusasiamiehen mukaan kaupungin tehtävä on huolehtia, että se pystyy tarjoamaan laissa mainitut sosiaalipalvelut lain edellyttämällä tavalla. Toimet, joilla Tampereen kaupunki on pyrkinyt nopeuttamaan toimeentulotukihakemusten käsittelyaikaa ennen kevättä 2008, eivät ole olleet riittäviä. Oikeusasiamies on antanut Tampereen kaupunginhallitukselle huomautuksen toimeentulotukihakemusten käsittelyn lainvastaisista viivästyksistä.

Toimeentulotukiasiakkaat olivat joutuneet odottamaan Hervannan ja Läntisellä sosiaaliasemalla päätöstä toimeentulotukihakemukseensa kahdesta kuuteen viikkoon. Lisäksi rahojen tulo tilille oli saattanut kestää. Kaupungin muilla sosiaaliasemilla viivästyksiä ei ole ollut, joten Hervannan ja Läntisen sosiaaliaseman asiakkaat ovat olleet huomattavasti huonommassa asemassa kuin muut. Tilanne on jatkunut lainvastaisena noin kahden vuoden ajan.

Oikeusasiamies huomauttaa, että toimeentulotuki on keskeinen rahaetuus, joka turvaa perustuslaissa säädettyä oikeutta välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Tukihakemus täytyy sen vuoksi käsitellä viivytyksettä.

Vuoden 2007 loppuun asti voimassa olleessa toimeentulotukilaissa ei ollut tarkkaa määräaikaa hakemuksen käsittelylle. Oikeusasiamies on tulkinnut aikaisemmissa ratkaisuissaan, että toimeentulotukihakemus tulee periaatteessa käsitellä viikon kuluessa sen saapumisesta. Sellaisissa tapauksissa, joissa päätöksen tekeminen vaatii lisäselvityksiä, ne tulisi hankkia viikon kuluessa. Kiireellisessä tapauksessa viivytyksetön käsittely saattaa vaatia, että hakemus käsitellään välittömästi.

Vuoden 2008 alusta voimaan tulleen toimeentulotukilain mukaan määräaikoja on tarkennettu niin, että kiireellisissä tapauksissa päätös on tehtävä samana tai viimeistään seuraavana päivänä hakemuksen saapumisesta ja muissa tapauksissa viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä.

Oikeusasiamiehen saaman tiedon mukaan Tampereen sosiaalitoimi on ryhtynyt keväällä 2008 aktiivisiin toimiin toimeentulotukihakemusten käsittelyaikojen lyhentämiseksi ja saattanut ne lainmukaiselle tasolle toukokuussa.

Oikeusasiamiehen ratkaisu dnro 1732/2/08 kokonaisuudessaan suomeksi.

Lisätietoja antaa vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Aila Linnakangas, puh. (09) 432 3379.


[5.9.2008] 


Tulostusversio Etusivulle Takaisin Sivun alkuun Palaute