EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES - etusivulleOikeusasiamiesKantelu oikeusasiamiehelleOikeusasiamiehen ratkaisutTiedotteet ja julkaisutIhmisoikeuskeskus
Hae ratkaisuja
laps*, korkein oikeus*
Tarkennettu haku
Hakuohjeita

Oikeusasiamies Facebookissa

Arkadiankatu 3
00102 Eduskunta
Puhelin: 09 *4321
Faksi 09 432 2268
Sähköposti:
oikeusasiamies(at)eduskunta.fi


Verohallinto toimi lainvastaisesti liechtensteinilaiseen pankkiin sijoittaneiden verotuksessa

Apulaisoikeusasiamies Sakslin: Verovelvollisia ei kohdeltu tasapuolisesti
 
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin arvostelee Verohallinnon toimia tutkinnassa, joka koski suomalaisten yksityishenkilöiden sijoituksia liechtensteinilaisessa LGT-pankissa.

Tiedotusvälineissä kerrottiin syyskuussa 2013, että Suomen suurimman veronkiertojutun esitutkinta pysähtyi Verohallinnon menettelyn takia.  Lehtitietojen mukaan tutkinnassa oli 50 - 60 miljoonan euron sijoitukset. Sakslin otti asian tutkittavakseen uutisoinnin perusteella.

Saamiensa selvitysten perusteella apulaisoikeusasiamies toteaa, että Verohallinnon valvontatoimenpiteet olivat viivästyneet aiheettomasti puolitoista vuotta. Lisäksi sen määräämät veronkorotukset sijoitusjärjestelyihin osallistuneille yksityishenkilöille olivat olleet lähes poikkeuksetta tavanomaista lievempiä.

Näiden verovelvollisten toimia ei myöskään ollut saatettu poliisin arvioitavaksi kuin yhdessä tapauksessa, vaikka Verohallinto oli tehnyt vuosittain enenevässä määrin rikosilmoituksia.

Ei hyväksyttäviä syitä erilaiselle kohtelulle

Sakslin katsoo, että Verohallinto ei selvityksissään esittänyt hyväksyttäviä syitä tälle erilaiselle kohtelulle. Sakslinin mukaan Verohallinto oli kohdellut sijoittajia eri tavoin kuin muita verovelvollisia. Se ei siten täyttänyt velvollisuuttaan edistää oikeaa ja yhdenmukaista verotusta. Apulaisoikeusasiamies piti Verohallinnon menettelyä lainvastaisena.

Sakslin tutki asiassa erityisesti sitä, millä tavoin Verohallinnon menettely täytti sen velvollisuuden suorittaa verovalvontaa ja turvasi kansalaisten luottamusta sen toiminnan tasapuolisuuteen ja asianmukaisuuteen.

Asiassa hankittiin Verohallinnon selvitykset ja lausunnot sekä pyydettiin Verohallinnolta vielä yksilöityä lisäselvitystä näiden verovelvollisten ja muiden tasapuolisesta kohtelusta.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin päätös dnro 4103/2013
Lisätietoja antaa vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Ulla-Maija Lindström, puh, (09) 432 3355.

 


[16.12.2014] 


Tulostusversio Etusivulle Takaisin Sivun alkuun Palaute